Çiçek Bakımı

Meraklıları bilir, çiçekler de her canlının yavrusuna baktığı gibi bir özenle bakılmak ve büyütülmek isterler. Toprağından suyuna, saksısından onları muhafaza edeceğiniz konuma kadar bakımlarıyla alakalı her detay, onların rengarenk çiçekler açabilmesi için oldukça önemli. Evinizin, iş yerlerinizin en narin canlıları olan çiçeklerin bakımlarıyla alakalı bilgileri bu sayfadan sizlerle paylaşıyoruz.

Orkide Bakımı

Ülkemizde en çok sevilen çiçekler arasında yer alan orkidelerin bakımıyla alakalı dikkat etmeniz gereken birkaç hassas nokta bulunuyor. Kendileri gibi ışıl ışıl ortamları seven orkide çiçeklerini, güneş ışığının doğrudan ulaşamayacağı aydınlık yerlerde muhafaza etmeniz önerilir. Bununla birlikte ışık ihtiyacı yoğun olan orkideler, köklerinde de ışığa gereksinim duydukları için şeffaf saksılarda muhafaza edilmelidir. Ayrıca orkideler için özel hazırlanmış karışım topraklar kullanarak onların rengarenk çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer topraklarını değiştirecekseniz standart bitki toprağı kullanmamaya özen gösterin. Sulamayı toprak tam kurumadan ve seyrek aralıklarla yapınız. Bununla birlikte orkidelere su verirken bitkinin çiçeğini ve yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin. Son olarak orkideler için ideal ısı derecesi oda sıcaklığı yani 13-30 derece arasıdır. Odanızın herhangi bir köşesinde, pencere kenarında muhafaza edebileceğiniz orkideleri konumlandırırken bölgenin yoğun güneş ışığı ve hava akımından izole olduğuna emin olun.

Teraryum Bakımı

Hem narinlikleriyle hem de estetik yapılarıyla dikkat çeken teraryumların ışık ihtiyacı, orkide bitkisinde olduğu gibi homojen ve yayık bir şekilde karşılanmalıdır. Güneş ışığıyla direkt temas ettiklerinde narin yapılarından dolayı zarar görebilecek olan bu bitkileri, güneş ışığının doğrudan ulaşamadığı yerlerde muhafaza edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz teraryumun kapalı ya da açık olması, bakımıyla alakalı dikkat etmeniz gereken noktaları da şekillendirecektir. Kapalı teraryumların su ihtiyaçları çok düşüktür. Bitkilerde veya yapraklarında herhangi bir kuruma görülmedikçe sulamanıza da gerek yok. Açık teraryumlarda ise sulama yapmadan önce toprağı parmağınızla test edebilir, nemlilik durumuna göre bitkiye su verebilirsiniz. Bunun yanı sıra kapalı teraryumlar çok fazla ısı tuttuklarından; bu narin bitkileri, kalorifer yakınlarına ya da güneş ışığını doğrudan alan yerlere koymamanızı öneririz.

Vazo Çiçekleri Bakımı

Vazo bitkileri gerekli özen gösterilmediğinden 1 hafta gibi kısa bir sürede kurur ve hemen atılır. Fakat rengarenk çiçekleri mis gibi kokularıyla bulundukları yere adeta ferahlık taşıyan papatya, lilyum, gül gibi vazo bitkileri; sanıldığının aksine 1 aya kadar muhafaza edilebilir. Onlarla sadece doğru şekilde ilgilenerek onların mis kokularını daha uzun süre soluyabilirsiniz. İşte yapmanı gerekenler:

Öncelikli olarak çiçekleri birbirlerine bağlayan ipi veya lastiği kesin. Bu sayede onları ferahlatacaksınız. Sonrasında çiçeklerinizin vazosu yoksa yeni bir vazoya yerleştirin ve vazonun içerisinde kalan sapları ve yaprakları temizleyin. Temizleme işlemini tamamladıktan sonra çiçeklerin saplarını 2-3 santimetre eğimli olacak şekilde kesin. Eğer çiçeğiniz gül ya da benzeri bir çiçek ise dikenlerini temizlemeyi de ihmal etmeyin. Bu sayede çiçeğin daha rahat su çekmesini sağlayabilirsiniz. Çiçekleri vazoya yerleştirdikten sonra temiz su doldurun ve vazonun suyunu her gün değiştirmeye özen gösterin. Tüm bunlardan sonra çiçeğinizi odanızın direkt güneş ışığı almayan bir bölümüne konumlandırın. Sadece bu işlemleri uygulayarak vazo çiçeklerinizin daha uzun süre sizinle kalmasını sağlayabilirsiniz.

Buket Bakımı

Sevgi ve emeğin harmanlanmasıyla tasarlanan buket çiçekler, toprakla ilişiği kesilen bitkiler olduğu için çok uzun süre canlı kalamazlar. Özel günlerde yakınlarımıza ya da gönlünü almak istediğimiz sevdiklerimize yolladğımız buket çiçeklerin güzelliklerini daha uzun süre canlı tutabilmek için yapabileceklerimiz şöyle:

Göz emeği el nuru olan tasarımlarına zarar vermeden, çiçekleri kaplarından hassas bir şekilde çıkartın. Eğer varsa ip veya lastiklerini keserek buketlerin nefes almasını sağlayın. Onlar için odanızın, serin ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir bölgesinde bir mekan ayarlayın. Vazolarına yerleştirdikten sonra sularını her gün değiştirmeye özen gösterin. 2-3 günde bir diplerinden bağ makasıyla yatay bir şekilde kesin. Ayrıca narin çiçeklerinizin suyu için özel karışımlar satın alarak daha uzun süre canlı kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Sukulent Bakımı

Dikensiz kaktüs olarak da adlandırılan bu nadide bitki; özellikle ev, iş yeri gibi ortamlarda bakılabilecek bir bitkidir. Gövdesinde su saklayabilme özelliğinden dolayı sukulent su ihtiyacı yüksek olan bir bitki değildir. Yaşam süreleri oldukça uzun olan bu bitkilere, seyrek aralıklarla herhangi bir sprey yardımı ile su verebilirsiniz.

Ayrıca belirtmekte fayda var. Bu bitkiler için çok fazla su, susuzluktan daha zararlı olabilmektedir. Bunun yanı sıra çiçek saksısında biriken suyun da düzenli aralıklarla dökülmesi gerekir. Işık konusuna gelecek olursak; pencere kenarı, ışıklı ya da yarı ışıklı alanlar sukulent bitkileri için idealdir. Fakat bu bitkiler direkt olarak güneş ışıyla temas etmekten hoşlanmazlar. Ayrıca bitki gelişim gösterdikçe çiçeğin kök kısmı da büyüyeceği için toprağı ve saksısını değiştirmeniz gerekmektedir.

Kaktüs Bakımı

Yapıları itibari ile diğer bitki türlerine göre daha dayanıklı olan kaktüsler aynı zamanda bakımları da en kolay bitki olarak biliniyorlar. Kaktüs bakımı ile alakalı dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:

Gün ışığına yoğun bir şekilde ihtiyaç duyan kaktüsleri güneş ışığna yakın yerlere konumlandırın. Pencereniz ya da balkonunuzun yakınlarındaki gün ışığı alan alanlar, kaktüs bitkisinin gelişimi için oldukça uygun. Bununla birlikte kaktüslerinizin çiçek açmasını istiyorsanız; gerekli olan fiziksel ve kimyasal koşulları dengelemelisiniz. Özellikle ısı konusuna gelecek olursak, kaktüsler çöl iklimi bitkileri olduklarından kendilerini 40 dereceye varan sıcaklarda muhafaza edebilirsiniz. Kaktüsler en uygun toprak ise normal çiçek toprağıyla kalın kum karışımıdır. Kaktüslerinizi bu karışımda yetiştirerek topraktan maksimum şekilde verim almalarını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sukulentler gibi kaktüsler de gövdesinde su depolayabilen bitkiler olduklarından su ihtiyaçları oldukça düşüktür. Çok fazla su vermeniz onlar için zararlı olabilir. Sadece topraklarının içi kuruduğunda su vermeye özen gösterin ve suladıktan maksimum yarım saat sonra saksılarının altındaki tabakta biriken suları boşaltın.